Wat is nu de reden voor dat zomer- en winteruur?
Zomertijd en wintertijd; het zijn twee begrippen die al bijna een halve eeuw meegaan. Maar van waar komt die omschakeling? En waarom houden we eraan vast?
De zomertijd werd tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst in de praktijk uitgerold. Duitsland besloot om te schakelen om kolen te besparen – de bezette delen van België, Frankrijk en Nederland volgden, en ook Engeland schakelde kort erna om. Het werd ook in hetzelfde jaar weer afgeschaft. In 1946 maakte het concept plaats voor een verenigde tijdzone. Tot 1977 met de oliecrisis kwam; door in de zomer lang gebruik te maken van natuurlijk zonlicht, werd er wereldwijd energie bespaard.
Dat was het idee althans. In de winter ligt het energieverbruik inderdaad hoger, maar dat is bijna uitsluitend te wijten aan de dalende temperatuur en het verminderd aantal zonne-uren. Bovendien zijn de energievreters van vroeger (licht en warmte) een stuk zuiniger dan zo’n 50 jaar geleden.
Met de energie waarmee je één halogeen- of gloeilamp laat branden, laat je nu tien ledlampen branden. Vloerverwarming heeft ook een beter rendement dan een traditionele radiator; waar het water voor een radiator tot 70° C verwarmd moet worden, is dat voor vloerverwarming maar tot 35° C. Tel daarbij nog verbeterde isolatietechnieken en -innovaties zoals een warmtepomp en de opkomst van zonnepanelen en windenergie, en het argument van energiebesparing staat onder druk.
De proef op de (reken)som
Laten we toch even advocaat van de duivel spelen; als elk huishouden in België tijdens de zomertijd vijf lampen één uur per dag minder laat branden, dan bespaart dat 10 433 280,00 € op jaarbasis – of zo’n €2 per huishouden.
Qua energie sparen we dan 32 604 MW uit – ongeveer het verbruik van 10 000 gezinnen op jaarbasis. Rekenen we het om naar zonnepanelen, dan hebben we er iets meer dan 100 000 nodig. Op zich geen onoverkomelijke uitdaging, toch?
Het argument om de wissel af te schaffen werd in 2018 voor een eerste keer aangehaald in de Europese Commissie. Alleen was er geen duidelijk akkoord over welk van de twee moest wijken. Elk land de vrije keuze laten is dan wel een optie, maar een trip door de Benelux of handelen met buurlanden zou nodeloos complex worden en bijna iets van een tijdreis weghebben. De vraag is ook of het dan nog economisch rendabel blijft.
Wil je zelf wél besparen op je energiefactuur, dan kan je dat ook op andere manieren. Je kiest bijvoorbeeld voor een voordelige stroomleverancier, met een klantendienst die je graag te woord staat. Dan ben je bij DATS 24 aan het juiste adres.