dats24 logo
DATS 24 energie buitenkant met gezin binnen
besparen|energie lifehacks|trending2/3/2024

Snel & slim besparen op je energie(factuur)

Vraag jij je af hoe je slim kan omgaan met de stijgende energieprijzen? Dan helpen we je graag op weg. Geopolitieke factoren heb je zelf niet in de hand. Toch kan je door kleine aanpassingen zelf besparen op elektriciteit of aardgas. We bundelden alle info en antwoorden hieronder.

Energietips voor thuis

Per kamer in je huis kan je energie besparen. Hierna geven we je 3 tips voor elke kamer.

 • Besparen

  Op een jaar kan je in de keuken tot € 455 besparen.

 • Deksels

  Een deksel is misschien wel hét instrument van de kok in huis. Je water, soep, saus … komt tot 3 keer sneller aan de kook. En dat bespaart je tot 50 % energie per maaltijd.

  Dat komt omdat een deksel ervoor zorgt dat de waterdamp grotendeels in de pot blijft. Dat houdt het water of de soep stevig aan de kook met minder energie. Je spaart zo 50 tot zelfs 100 kWh uit per jaar.


  € uitgespaard/jaar: € 25,59

 • Profijtig kopje koffie

  We staan er niet bij stil hoe gehecht we zijn aan ons bakje troost. En toch kunnen we ook hier energie besparen.


  Verwarm altijd de exacte hoeveelheid water in de waterkoker. Hoe minder water je waterkoker moet opwarmen, hoe sneller het gaat.


  € uitgespaard/jaar: € 18,40

 • Size matters

  Zorg dat je pot of pan overeenkomt met het kookvlak waar je hem opzet.

  Stel dat je een keramisch kookvuur hebt waarop je een jaar lang systematisch een kleinere pot op een groter kookvlak zet en er zo elke keer 10 % warmte verloren gaat. Zorg je het volledige jaar daarop dat je pot en vuur altijd overeenstemmen, kan je tot 6,5 kWh besparen voor dat vuur. Heb je een kookplaat met vier vlakken? Dan krijg je deze schatting:


  € uitgespaard/jaar: € 13,30


 • Besparen

  Slimme keuzes op vlak van verlichting, verwarming en elektronische toestellen kunnen je jaarlijks zo’n € 688 opbrengen in de woonkamer.

 • Groot licht

  In je living breng je het meeste tijd door. Zorg in deze ruimte voor ledverlichting. Deze verbruikt minder energie dan halogeen- of spaarlampen. Een ledlamp is zo’n 85 % zuiniger dan een gloeilamp en 75 % zuiniger dan een halogeenlamp.


  € uitgespaard/jaar: € 102,30

 • Er warmpjes bijzitten

  Door je verwarming iets lager te zetten, spaar je veel uit. Per graad dat je de verwarming lager zet, verbruikt ze 6 à 7 % minder.


  € uitgespaard/jaar: € 82,50 met aardgas

 • Een nieuwe tv is een prima investering

  Je hoeft je oude toestel natuurlijk niet weg te gooien, maar bedenk wel dat de nieuwere generaties led tv’s zo’n 6 à 7 keer zuiniger zijn dan een plasma tv. Een ouder toestel verbruikt zo’n 300 W, terwijl een led-toestel maar zo’n 60 W verbruikt.

  € uitgespaard/jaar: € 44,90

 • Onder de douche of in bad?

  In de douche verbruik je tussen de 20 en 60 liter verwarmd water. Met een bad zit je al snel aan 120 tot 150 liter.


  Stel dat je het ene jaar elke maand 4 keer in bad gaat en 12 keer onder de douche kruipt. Je vraagt je boiler dan elke maand om in totaal minstens 720 liter water te verwarmen. Ga je het jaar daarop elke maand 1 keer in bad en 15 keer onder de douche, dan zak je al naar 420 liter.


  € uitgespaard/jaar: € 64,20 met een elektrische boiler; € 20,50 met een aardgasboiler

 • Geheim wapen: de spaardouchekop

  Je kan je klassieke douchekop makkelijk vervangen door een spaardouchekop. Die mengt water met lucht, waardoor de druppels fijner zijn. Zo verbruik je met hetzelfde comfort maar 5 tot 7 liter verwarmd water per minuut (50 % minder dan bij een gewone douchekop). Als je 3 keer per week 10 minuten doucht, doe je een stevige besparing.


  € uitgespaard/jaar: € 146,40 met een elektrische boiler; € 49,80 met een aardgasboiler

 • Drogen is duur

  Denk na over een energiezuinigere droogkast. Stel dat je een condensatiedroogkast hebt. Die heeft het energielabel F en verbruikt per sessie 3 à 4 kWh. Je droogt de was een volledig jaar elke week 4 keer. Dat kost je € 190 per jaar. Haal je een droogkast met warmtepomp in huis (energielabel A), dan gebruik je tot 5 keer minder elektriciteit. In deze stelling kom je tot de volgende besparing:


  € uitgespaard/jaar: € 202,26

 • Besparen

  Warm water dat door leidingen in je kelder, zolder of garage loopt, koelt sneller af door warmteverlies. Goede isolatie beperkt dat. Met een paar slimme energietips kan je al een verschil maken en jaarlijks tot € 252,45 besparen.

 • Je centrale verwarming regelen

  De ketel van je centrale verwarming regelt de temperatuur van het water dat naar je verwarming vloeit via de ketelthermostaat. Die kan je in moderne ketels instellen op een maximum van 80 °C en bij oudere modellen zelfs op 90 °C. Je kan je huis echter met 10 tot 20 °C graden minder even goed verwarmen.

  Je bespaart er makkelijk 600 kWh per jaar mee. Vraag ook gerust advies aan je installateur bij het volgende onderhoud van de ketel.


  € uitgespaard/jaar: € 66

 • Het verschil van één deur

  De lucht in je kelder en garage is gemiddeld 6 °C kouder dan de rest van het huis. Met een goed afsluitende deur zorg je ervoor dat die koudere lucht niet naar je woonkamer van 21 °C kan stromen.

  Zo kan je ketel tot 1.000 kWh besparen per jaar. Spot je kieren en spleten in de deur? Of zelfs in een raam? Dat kan je al makkelijk oplossen met een tochtrol of wat plakband aan de binnenzijde.

  € uitgespaard/jaar: € 165

 • Een warm jasje voor je leidingen

  De kans is groot dat er verwarmingsleidingen door je kelder of garage lopen, als je ketel daar staat. Als je aan de leidingen geraakt, pak je ze best in met isolatie.

  Het verhitte water geeft een deel stralingswarmte door aan de leiding, waarlangs het in de lucht verdwijnt. De isolatie beperkt dat verlies van warmte, zodat het water op de beste temperatuur in de radiators toekomt. Door isolatie te voorzien, kan je per jaar tot 130 kWh besparen.


  € uitgespaard/jaar: € 21,45 per meter leiding

 • Besparen

  Je slaapkamer en bureau zijn net als de woonkamer plaatsen waar je heel veel tijd doorbrengt. Door gelijkaardige tips toe te passen, kan je ook hier jaarlijks mooi energie en budget besparen, tot wel € 285,90.

 • Snel verluchten

  Zet je slaapkamerraam elke dag zo’n 15 tot 20 minuten open. Zo is je kamer heerlijk verlucht, en ontsnapt er de rest van de dag geen warmte.


  € uitgespaard/jaar: € 99

 • Laat maar draaien

  Het hoofd koel houden in de zomer? Een airco lijkt de ideale oplossing, maar plaats deze toch maar beter in je woonkamer waar je meer tijd doorbrengt. In je slaapkamer kan je kiezen voor een stille (plafond)ventilator. Die koelt jou niet alleen sneller af omdat hij minder tijd vraagt om koude lucht te verspreiden, hij is ook minder duur. Zowel in aankoop als in verbruik!


  € uitgespaard/jaar: € 71,60

 • Oost, west, werkt best

  Het klinkt misschien praktisch om je bureau in de kleinste slaapkamer in te richten, maar de zonnigste slaapkamer uitkiezen heeft ook zijn voordelen. Dan profiteer je het langste van natuurlijk (en lekker gratis!) licht en warmte tijdens de kantooruren, en hoef je niet 8 uur lang de verlichting of verwarming op te zetten.


  € uitgespaard/jaar: € 115,30

Energietips voor thuiswerken

Wie voltijds of deeltijds van thuis werkt, denkt natuurlijk ook aan de energiekosten. Met deze energietips voor telewerkers bespaar je extra slim in huis op werkdagen.

 • Er warmpjes bijzitten

  Per graad dat je je verwarming lager instelt, verbruikt ze 6 à 7 % minder. Dat komt overeen met 500 tot 1.000 kWh aardgas per jaar.

 • Heet, direct gereed

  Als je de temperatuur in je woning regelt met thermostatische kranen, kan je per jaar 1.000 tot 1.500 kWh besparen.

  Let wel: een thermostatische kraan op de hoogste stand blijft open tot de gevraagde temperatuur bereikt is (ongeveer 26 °C). De kamer warmt niet sneller op, maar wordt wel warmer. En je verbruikt meer energie dan nodig is.

 • Goeie timing

  Een thermostaat met timer zorgt ervoor dat je woning alleen opwarmt wanneer jij dat wil en dus niet wanneer je niet thuis bent. Bij gebruik van een thermostaat bespaar je tussen de 1.500 en 2.500 kWh per jaar.

 • Snel verluchten

  Wanneer je het raam van een verwarmde ruimte een hele dag op kiepstand laat staan, verlies je meer energie dan wanneer je het een kwartier helemaal open zet. Het raam op kiepstand verliest 4,5 kWh aan energie per dag terwijl het volledig geopende raam maar 1,5 kWh verliest. Het verschil tussenbeide is dus 3 kWh per dag.

  Als je een thuiskantoor van 3 bij 4 meter gedurende 200 dagen per jaar verwarmt, bespaar je 600 kWh op jaarbasis.

 • Het verschil van 1 deur

  Een opening tussen een 'warme' en een 'koude' ruimte zorgt voor een (beperkte) luchtcirculatie. Dit betekent dat je warme kamer warmte verliest aan je koude kamer. Dat warmteverlies wordt gecompenseerd door je verwarmingsinstallatie, wat leidt tot een meerverbruik. Het extra verbruik door een openstaande deur bedraagt 1.000 tot 2.000 kWh per jaar.

 • Profijtig kopje thee

  Tijdens een jaar elke dag 1 liter water te veel opwarmen van 15 °C naar het kookpunt, kost 36 kWh aan elektriciteit. Warm dus alleen de hoeveelheid water op die je nodig hebt.

 • Thermos voor thuis

  Een koffiezet heeft een gemiddeld vermogen van 1 kW. Door elke dag maar 1 keer koffie te zetten en hem daarna in een thermosfles warm te houden, bespaar je 60 kWh per jaar.

 • Wie heeft het licht aangelaten?

  Stel: je vervangt de halogeenlamp van 35 watt in je toilet door een ledlamp van 4 watt. Als die lamp een jaar lang gemiddeld 1 uur per dag brandt, bespaar je 11,3 kWh per jaar.

Energietips voor bedrijven

Energie besparen op het werk, dat schuilt al eens achter de printer, in de zonwering of in het bedrijfsrestaurant. We delen graag de tips die Colruyt Group alvast het meeste opbrengen:

 • Zet computers, printers, kopieerapparaten zoveel mogelijk in slaapmodus. Schakel ze uit als ze niet gebruikt worden.

 • Automatiseer verlichting via sensoren en/of sensibiliseer medewerkers om ze uit te schakelen als ze niet nodig is.

 • Benut zoveel mogelijk daglicht tijdens de winter en voorzie zonwering in de zomer, bij voorkeur aan de buitenzijde.

 • Draai de verwarming op nul als het raam openstaat.

 • Als u een airco of koelinstallatie hebt, controleer of de vrijgekomen warmte elders benut kan worden, bvb. om sanitair warm water of kantoorruimtes te verwarmen.

 • Onderhoud de airco-installatie jaarlijks. Een goed onderhouden airco verbruikt 10 tot 30 % minder.

 • Zet geen ramen open in een gebouw met een ventilatiesysteem. Er komt voldoende verse lucht binnen dankzij de ventilatie.

 • Per graad dat je de verwarming lager zet, verbruik je 6 à 7 % minder energie.

 • Schakel op het einde van de werkdag de verlichting uit en zet de verwarming lager.

 • Laat deuren tussen verwarmde en onverwarmde ruimtes zo kort mogelijk openstaan.

 • Gebruik waar mogelijk afsluitbare frigo’s en hou de deur zoveel mogelijk dicht.

 • Geef koelkasten de ruimte om de warmte aan de achterzijde vlot te laten ontsnappen.

 • Vermijd toestellen die warmte afgeven in de buurt van een open koelmeubel.

 • Stel de diepvries in op de juiste temperatuur: -18° C volstaat voor voedselveiligheid. Bij elke graad lager verbruik je 3 % meer energie.

 • Hou poorten of deuren tussen ruimtes met een verschillende temperatuur zoveel mogelijk dicht.

 • Onderzoek of je de warmte van het ventilatiesysteem kan recupereren.

 • Automatiseer de verlichting met bewegingssensoren en/of tijdschakelaars.

 • Schakel zoveel mogelijk over op ledverlichting, zeker in gekoelde ruimtes.

 • Schakel tijdens pauzes de machines uit die niet hoeven te functioneren.

 • Als je perslucht gebruikt, controleer de leidingen regelmatig op lekken om te vermijden dat de compressor nodeloos werkt.

 • Isoleer leidingen in onverwarmde ruimtes.

 • Koel- en airco-installaties verbruiken 10 tot 30 % minder als ze stofvrij zijn.

 • Hou de deuren van de winkel gesloten wanneer de airco werkt.

 • Zorg voor een goede afsluiting tussen koude en warme zones.

 • Zet de verwarming uit en sluit de deuren wanneer je een raam openzet.

 • Zet vóór de opening van de winkel de verlichting op half vermogen.